Драконовски дисциплинарни мерки в обновения правилник на Общинския съвет

Драконовски дисциплинарни мерки прокараха председателят и новоизбраните му заместници в обновения правилник на Общинския съвет в Разград.
Представителите на Реформаторския блок и БСП окачествиха допълненията като брутални и незапомнени в най-новата история на местния парламент и груб начин за откровено партийна намеса в работата на демократично избран орган на местно самоуправление.
Обидните думи и квалификации, нарушаването на дисциплината по време на заседанията и следващите за това наказания, както и намаляването на времето за изказване наполовина – от 10 на 5 минути, те приемат като хватка за запушване на устата на инакомислещите и несъгласните с прокарваната от новото мнозинство политика в работата на Общинския съвет.
Възможността за отстраняване на неудобен общински съветник от залата е начин да бъде прекарано определено предложение при гласуване. Практиката напоследък показва, че важни за всички хора в общината решения стават само с глас или два повече, мотивираха се в обсъждането опонентите на новите предложения в правилника за работата на ОбС.
С приетите допълнения в него, новите заместник-председатели на местния парламент /каквито не е имало в предишните общински съвети/ ще получават 50% от основната заплата на председателя, която е 2340 лева. Според предложената по време на дебата справка тя е по-висока от заплатата на кметовете на Бургас, Велико Търново, Русе и Сливен.
Обновеният правилник на ОбС в Разград стана факт със 17 „за“ /ГЕРБ и ДПС/, 10 „против“ /Реформаторски блок и БСП/ и без „въздържали се“. Съветниците от „Кауза Разград“ обещаха и не участваха в гласуването.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.