ДПС подкрепя само изборния законопроект на ГЕРБ

Предвид очертаващото се широко политическо съгласие, преценихме, че е полезно за дебатите да вземем отношение първи, защото ще представим нашите резерви от внесените законопроекти. С изключение на законопроекта на ГЕРБ, в който се предлага разширяване на правото на българските граждани да участват в референдуми, останалите законопроекти няма да бъдат подкрепени от ПГ на ДПС.

Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан при обсъждането на законопроектите за промяна в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. По думите му няма съмнение, че спешното влизане на измененията в дневния ред съвпадат неслучайно с инициативата на президента да постави на референдум три въпроса. „Затова ще представим резервите на ДПС през призмата на анализа на инициативата на държавния глава“, коментира Местан.

„Прякото допитване до народа изглежда, че не може да се постави под съмнение и все пак, привидната демократичност на една процедура не е абсолютно условие за постигане на демократичен резултат. Българският опит е по-скоро с отрицателен знак“, каза още Местан.

Според него, че чрез реформиране на избирателната система може да се реформира политическата система, е илюзия.

Според Местан резултатът от референдума по поставените от президента теми ще е положителен. Той обаче смята, че от ДПС далеч не са убедени, че ще бъде правилен и попита: „Тогава – кому е нужно да се задават въпроси, чиито отговори са ясни? Какви са реалните мотиви, с които се внася предложението за референдум?“

Политическият опит ни учи да се вглеждаме в писаните и неписаните мотиви. По отношение на задължителния вот ни се казва, че той ще повиши избирателната активност. Активността е функция на свободната воля на българските граждани. Това е принуда, подчерта лидерът на ДПС.

По думите му с въвеждането на по-нисък праг и задължителния характер, се ситуира нов субект на приемането на закона, защото последващият акт на парламента е в режим на задължение.
„Знам какво стои зад идеята за задължителното гласуване и това е неписаният мотив – абсолютно измамната теза, че гласовете за ДПС са константа. Тя се движи от 279 000 гласа до 600 000 гласа през 2009 година. Не искам да си представя, че държавният глава внася референдум за задължителния вот, споделяйки този мракобесен напън на политическите сили, които не крият, че това е мотива им да подкрепят задължителния вот“, заяви Местан.

Лидерът на ДПС обясни, че тези, които инициират референдума, дори не питат народа, а изразяват позиция. „Да или не, няма такъв въпрос, вносителят иска отговор „Да“ и за задължителното гласуване, и за мажоритарната система, и за електронното гласуване, за което ще кажем „да“ при сигурни гаранции“, коментира Местан.каза още той.

Не бива да се преиграва с референдумите, защото много често резултатът от тях следва конюнктурата на доминиращите настроения в обществото, предупреди председателят на ДПС при обсъждането на законопроектите за промяна в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и допълни: „Не винаги настроенията на деня е в съответствие със стратегическите цели на българската държава, стратегическия български национален интерес“.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.