До седмица съдът ще се произнесе има ли фалит на КТБ

До седмица ще има решение по делото за фалита на КТБ, стана ясно днес, след като състав на СГС изслуша страните. Акционерите в затворената банка поискаха нови експертизи, но магистратите не ги допуснаха с мотив, че Върховният административен съд вече се е произнесъл по случая.
Петчленен състав на ВАС, председателстван от Георги Колев, на 2 април потвърди решението на тричленния състав на съда, според което акционерите в КТБ нямат правен интерес да обжалват решението на БНБ за отнемане на лиценза.
Срещу отнемането на лиценза на КТБ жалби във Върховния съд подадоха акционерите „Бромак“ ЕООД“, „Бългериън Акуизишън Къмпани“, отстраненият изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев и Вера Архундова.
Делото в Градския съд „изчакваше“ именно решението на ВАС по жалбите на акционерите срещу отнемането на лиценза на банката от страна на БНБ.
Главният юрист на БНБ Нина Стоянова очаква в най-скоро време да има определение за обявяване на банката в несъстоятелност. Пред БГНЕС тя припомни, че съгласно закона, когато се обяви банката в несъстоятелност, веднага след получаване на решение, Фондът за гарантиране на влоговете назначава синдик от списъка на синдиците.
„Предстои да изчакаме решението на съда и да започне втората фаза по несъстоятелността. Това, което задължително ще се случи, е по въпроса имала ли е банката възможност да извършва плащания и от коя дата е следвало да се осъществи специалният надзор, от коя дата е изпаднала или въобще не е изпадала в неплатежоспособност, ще бъде отнесен към европейските съдилища“, закани се адвокат Менко Менков.
Той бе категоричен, че до настоящия момент българските съдилища отказват да разгледат този въпрос по същество.
Днешното заседание бе проведено при закрити врати. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.