Доц. Лозанов: Често през устата на журналистите говори някой друг

Журналистическата професия девалвира, защото често през устата на журналистите говори някой друг, а не самите те.
Това каза в Деня на радиото и телевизията председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов.
Важно е да се знае собствеността на медиите, смята Лозанов. Трябва да има защита на журналистите в частните медии от собствениците им, настоя той и допълни: Това е свързано с реални синдикални действия, за да може „клаузата на съвестта“ да работи по-добре.
Председателят на СЕМ определи казуса ТВ7 като много интересен, в който, в крайна сметка, журналистите са победили.
Това, което се случи с ТВ7 беше един търговски спор, независимо от това, че зад него може да видим цялата сложност на нашия политико-икономически и обществен живот. Като процедура, по закон, това беше търговски спор, но имаше и една трета страна – журналистите, които успяха да наложат собствения си глас и спорът да се реши в тяхна полза. Получи се нещо интересно и в последна сметка добро, коментира той.
За 10% съкращение на разходите за персонал, които засягат обществените медии – БНР, БНТ и БТА, Лозанов заяви: Особено в обществените медии съкращаването трябва да стане на база на предварителен анализ на реалния принос на работещите хора вътре, които произвеждат съдържание и намалението да стане на база на този принос. То сега върви и ние много често се ползваме от тези лесни решения – да се вземат по принцип 10%, а не на база на реалния принос. Ясно е, че не е трудно да се разбере кой какво прави и да се направи оценка. Това е мое персонално мнение в границата на обсъждането, защото това са синдикални отношения, в които СЕМ не може да се намесва. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.