ДОСТ не иска Лютви Местан за лидер

Скандали тресат неучредената партия ДОСТ на изгонения от ДПС бивш председател Лютви Местан. Част от последвалите го депутати не го искат за председател на формацията, научи Епицентър.бг. На подобна позиция са и ключови фактори от обкръжението на премиера на Турция Ахмет Давутоглу и президента Реджеп Ердоган. В медиите се появи информация, че финансирането на ДОСТ ще дойде именно от управляващата в южната ни съседка Партия на справедливостта и развитието.
В заверата срещу Местан са тримата депутати Хюсеин Хафъзов, Шабанали Дурмуш и Айдоан Али, които са считани за личната квота в ДПС на президента Реджеп Ердоган. Те влязоха в българския парламент от листите на движението по настояване на Лютви Местан. Сега тримата са започнали агитация сред бъдещите учредители на ДОСТ срещу Лютви Местан, обяснявайки им, че Турция не иска той да бъде лидер на новата формация.
На срещи с имами в Черноочене, Момчилград и Благоевградско, Шабанали Дурмуш обяснявал, че бившият председател не трябва да бъде избиран за лидер на партията заради спорната си политическа биография. Както е известно, Местан е бивш член на СДС, а в зората на демокрацията пробва неуспешно да влезе в парламента чрез листата на синята партия.
Депутати от ДПС коментираха, че по подобен начин Турция отстрани и Касим Дал, настоявайки Корман Исмаилов да стане председател на Народна партия „Свобода и достойнство“.
Отцепниците от ДПС планират учредителната конференция на ДОСТ да бъде преди националната конференция на движението, която ще се проведе на 24 април в НДК. „Работи се по въпроса, най-вероятно ще се проведе следващия месец, обясни пред Епицентър.бг отцепникът Хюсеин Хафъзов. По думите му точната дата на учредителния конгрес щяла да бъде обявена чрез съобщение в БТА. Хафъзов отказа да отговори на въпроса дали Лютви Местан ще бъде лидерът на ДОСТ с мотива, че е „свободен гражданин“, както и че сам преценява на кои въпроси да отговори и на кого не.
Че не е сигурно, че Местан ще е бъдещият лидер на ДОСТ призна индиректно и Шабанали Дурмуш. Пред Епицентър.бг заяви: „Учредителната конференция ще избере председателя“. И допълни, че не знае точно кога ще бъде форумът. Очаквано той отрече да е агитирал имамите – делегати да не гласуват за Лютви Местан.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.