Домусчиев: Скок на тока ще унищожи цели отрасли в икономиката

Скок на цената на тока ще убие цели отрасли в нашата икономика. Това каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на общественото обсъждане за утвърждаване на новите цени в сектор „Електроенергетика“ от 1 юли. От думите му стана ясно още, че напрежението в индустрията и в бизнеса е голямо, защото подобно поскъпване е неочаквано за всички.
„Такъв скок е парадоксален и той ще убие цели отрасли в нашата икономика като металургия, стъкларска промишленост, биотехнологии. Говорихме за реформи, направиха се в парламента определени изменения в Закона за енергетиката, но ние не виждаме НЕК да взима съответните мерки. Топлофикациите, които са с неефективна енергия, продължават да работят, заводските централи продължават да работят и да бълват скъп ток и трябва да плащаме за дупките“, коментира Кирил Домусчиев.
„Нямаме намерение да плащаме на НЕК и да го съживяваме всяка година с едно и също нещо – увеличаване на цената. Реформи в НЕК не видяхме, а там се взимат най-високите заплати. 21 хиляди човека работят в сектор „Енергетика“ и средната заплата под 3 500 лв. там няма“, заяви той.
По думите му няма нищо нормално в това да се убива износът, като се изнася една суровина. „Не виждаме перспектива и бъдеще. Убиваме българската индустрия“, подчерта той. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.