Домусчиев: Догодина ще има ръст на заплатите, но само за квалифицираните кадри

От КРИБ определиха протестите като „недопустими“ и поискаха държавата да вземе мерки, така че блокадите да не пречат на бизнеса

През следващата година ще има ръст на средната работна заплата. За това са се договорили работодателските организации след среща с правителството и синдикатите, съобщи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„Заплатите в предприятия с добра добавена стойност ще растат, но ще растат за тези, които са специалисти и имат необходимите знания и умения. Основният проблем в България за ръста на възнагражденията е образованието, квалификацията и уменията. Ние ще продължим да настояваме за подобряване на образователната система”, каза Домусчиев.

Той допълни, че проблемът с липсата на кадри продължава да стои на дневен ред: „Пускаме обяви за работа, а хора не се явяват и то за възнаграждения, които са впечатляващи.“

Работодателите изразиха остра критика към протестиращите през последните седмици. От КРИБ определиха демонстрациите като „недопустими“ и поискаха държавата да вземе мерки, така че блокадите да не пречат на бизнеса.

„Според нас тези протести, които вървят из страната, от малък брой хора – са недопустими. По мнение на КРИБ трябва да се вземат мерки това нещо да не затруднява икономиката и гражданите”, каза Домусчиев и допълни, че бизнесът е против предсрочни избори.

Синдикатите заявиха, че политиката за ръст на доходите в частния сектор трябва да бъде затвърдена.

„78% от работещите са в частния сектор. Между добрите новини за бюджета, за увеличение на доходите – касаят едва 1/6 от работещите българи. Затова двуцифреният ръст от 12% през следващата година, по наши изчисления, трябва да даде отговор на два въпроса. Първият е доколко справедливо споделяме допълнителния растеж на икономиката и как реагираме на растящите цени на стоки и услуги”, посочи Пламен Димитров от КНСБ.

Димитров допълни, че на срещата е коментиран и пазарът на труда – липсата на кадри.

„С бизнеса и правителството трябва да потърсим решение как трайно да привлечем няколко десетки хиляди работещи българи, които живеят в момента в Молдова и Украйна. Говорим за внос на кадри, за заселване – с всичките проблеми и възможности, които това дава”, каза Димитров.

И въпреки, че от KT „Подкрепа” обявиха, че готвят митинг-шествие заради риска да се затворят мините и ТЕЦ-овете на въглища, синдикатът все пак отчете, че гражданското недоволство от последните седмици има разнопосочни искания.

„Непрекъснато се говори, че в България са намалели инвестициите. Според последните данни през 2017 спрямо 2016 година, инвестициите са повече с 400 млн. евро, при положение, че 6 месеца нямаше правителство. За тази година отново има ръст с над 2% спрямо миналата година. През последните години инвестициите са в производство. Анализите показват, че чуждестранният бизнес инвестира в машини и съоръжения, което е доказателство, че иска да остане в България”, коментира след срещата със синдикати и бизнес министърът на икономиката Емил Караниколов.

Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.