Документи потвърждават съществуването на ECHELON

/КРОСС/Изтекли чрез Едуард Сноудън документи на Агенция за национална сигурност на САЩ потвърждават съществуването на „ECHELON“ – тайна мрежа за наблюдение, която осъществява шпионаж чрез сателитите, съобщава телевизия RT.
Разкритията реабилитират работата на британския разследващ журналист Дънкан Кампбел, който още през 1988 г. първи пише за съществуването на системата „ECHELON“ и продължава да пише за нея в продължение на 27 години.
Според документите, цитирани от The Intercept, програмата за наблюдение е стартирана през 1966 г., което е само година след пускането на първия комуникационен сателит в земната орбита. Кодовото име на цялата системата за шпионаж е „FROSTING“ и се състои от две подсистеми – „TRANSIENT“, която се занимава с това да подслушва сателитните комуникации на бившия Съветски съюз, и „ECHELON“, която следи сателитните комуникации на западните страни. Накрая цялата информация се обединява в глобалната система „FORNSAT“, отново присъстваща в документите на Сноудън.
В своя публикация от вчера за The Intercept Кампбел разказва как се е натъкнал на съществуването на „ECHELON“ през 1987 г., информира OffNews.
Компютърният администратор Маргарет Нюшам, тогава наета на договор в Агенцията за национална сигурност на САЩ, му казала за съществуването на колосална система за наблюдение, под управлението на Агенцията и великобританския правителствен щаб за комуникациите (Government Communications Headquarters).
Нюшам е била назначена на работа в Менуит Хил – съоръжение в Йоркшър, което е работело като една от базите за дейността на „ECHELON“. Когато била накарана да подслушва телефонен разговор и разпознала гласа на американския сенатор Стром Търмонд, тя осъзнала, че Агенцията е прекрачила границата.
„Конституционните закони са нарушени“, казала Маргарет на Кампбел.
Документите, които тя дала на разследващия журналист, обяснявали как „ECHELON“ (наречен също „Проект P415“) прихващал сателитните връзки и сортирал телефонни обаждания, телеграфски съобщения и компютърни сигнали. Дизайнът на работа на системата показал, че насочването ѝ към висши американски политици не било грешка.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.