Догодина пенсиите ще се вдигнат с 5.7%, ще има и нов закон за хората с увреждания

Правителството планира увеличението на пенсиите от 1 юли 2019 г. да е с 5.7%. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.
Ще бъде вдигнат и таванът на пенсиите – от сегашните 910 лв. на 1040 лв.
Стъпката следва вече взетото от правителството решение да увеличи възнагражденията в бюджетната сфера с 10% от 1 януари. „Разходите за заплати ще бъдат увеличени с 10%, след това ще се види как да се разпределят. Не го свързвам с предстоящите избори, а по-скоро е осъзната стъпка“, поясни социалният министър.
Петков засегна и темата с новия Закон за хората с увреждания. „Законът е напълно нов от последния преди 15 години. Акцентите в него са достъпност и качество, но и въвеждане на общодостъпни услуги. Предефинират се услугите – от места към дейности“, информира той.
Петков акцентира, че в момента социалните дейности, които се предлагат предимно от общините, са над 1300. Един от новите неща ще е по-голямата децентрализация и заместваща грижа. „Позицията на министерството е да търси баланса. Надявам се със законопроекта да се потвърди това, което постигаме през август. Ще бъде оценявана ефективността на услугите“, каза той. Предвидени са допълнително средства – 244 млн. лв. Министърът съобщи, че има стабилизиране на нивата на безработица, които сега са 5.6%, а доходите в България нарастват най-бързо в целия Европейски съюз, за година – с 8.3%.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.