Днес 62-ма активни българи заместват 100 пенсионери, били са 124

Основната причина за настоящите демографски процеси у нас е емиграцията на младите български граждани, обяви днес на работна среща-дискусия за демографските и социалните проблеми в област Разград д-р Георги Бърдаров – заместник-декан по учебните въпроси на Геолого-географския факултет на Софийския университет и съветник по демографските въпроси в МТСП. Той акцентира още на процеса на демографското заместване – преди години на мястото на 100 пенсионирани българи в активна възраст са встъпвали 124 човека, а сега са 62. На процесът влияят и разминаванията в отношенията между бизнеса и образование.
Събитието, организирано от Областна администрация – Разград и Министерството на труда и социалната политика, като част от поредица подобни дискусии в различните региони, откри областният управител Гюнай Хюсмен.
В срещата участва заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова. Пред участниците в дискусията – представители на местната власт, териториалните структури на централната изпълнителна власт, работодателски и синдикални структури, неправителствени организации, заместник-министърът обясни, че препоръките от тези срещи ще залегнат в Регионална демографска стратегия, която МТСП подготвя.
Данни за състоянието и тенденциите на жизненото равнище и доходите в област Разград представи д-р Теменужка Златанова от МТСП.
Заместник-министър Петрова призова местните власти към ангажимент към социално уязвимите хора – възрастните, хората с увреждания. Апелира още общините да контролират разходването на средства по социални програми – по-конкретно за това как се изпълнява изискването за 14 дни заетост на безработните.
Областният управител Гюнай Хюсмен също призова към по-сериозен контрол от страна на държавните институции, обърна внимание и на личния пример от страна на ръководителите на институции.
По време на дискусията заместник-министър Петрова съобщи, че е одобрена Регионалната програма за заетост на Разградска област, в която по проекти на седемте общини се осигуряват 85 работни места.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.