Днес прокурорите се събират, за да изберат нов член на ВСС

Всички прокурори се събират в зала „Универсиада“ днес, за да изберат нов член на Висшия съдебен съвет от квотата на обвинителите. Новият член ще влезе на мястото на скандално уволнения през 2014 година Камен Ситнилски. Той беше освободен с гласовете на 16 от членовете на ВСС, въпреки че по закон за освобождаването на член на съвета са нужни 17 гласа. През април тази година, докато все още казусът му беше висящ пред Върховния административен съд, Ситнилски внезапно почина.

Кандидатът да довърши мандата му е само един – зам.-шефът на Окръжна прокуратура-Хасково Розалин Трендафилов.

Изборът ще се предава и онлайн на сайта на съдебния съвет и ще се случи по новите правила, разписани в закона за съдебната власт. Събитието ще протече в два дни – тази и следващата събота.

Днес програмата предвижда да се изберат председател на събранието, мандатна комисия, избирателна комисия и избирателни секции и ще бъде изслушан кандидатът.

Решенията по тези въпроси се взимат с явно гласуване с вдигане на ръка. По време на изслушването Розалин Трендафилов ще отговаря не само на въпроси, които ще му задават колегите, но и на предварително постъпилите от неправителствени организации.

През втората събота ще се проведе само гласуването. „Правен свят“ съобщи вчера, че близо 90 % от обвинителите искат да гласуват електронно. Резултатите от електронния вот ще бъдат готови почти веднага след приключването на избора, но ще бъдат огласени след преброяването на бюлетините.

През седмицата колегията допусна две неправителствени организации като наблюдатели – Съюзът на съдиите и Българският институт за правни инициативи.

Розалин Трендафилов започва работа в прокуратурата през 1977 г., като е бил районен прокурор на Димитровград и окръжен прокурор на Хасково. Зад кандидатурата му, станала известна в края на ноември, застанаха над 20 прокурори.
Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.