Днес е последният момент за смяна на личния лекар

Днес е последният възможен срок, в който здравноосигурените граждани могат да сменят личния си лекар, ако имат такова желание. Следващият „прозорец“ за избор на нов семеен лекар ще бъде през юни 2016 г.
Не е необходимо хората, които избират нов семеен лекар, да известяват досегашния, тъй като това се случва по служебен път. За смяната е необходимо пациентът да има регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар, която може да бъде разпечатана от сайта на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Попълват се само полетата за личните данни на пациента, а останалата информация се нанася от новоизбрания лекар, който трябва да има сключен договор с касата. Информацията се нанася и в здравноосигурителната книжка, която остава на съхранение у пациента, а номерът й се вписва във формата за постоянен избор.
Новият общопрактикуващ лекар е длъжен да поеме задълженията си от датата, на която е осъществен изборът му.
До 28 декември пък беше възможно и възстановяване на здравноосигурителни права при плащане на дължимите вноски за последните три години. От 2016 г. прекъснатите здравни права ще се възстановяват, когато бъдат изчистени всички пропуснати плащания пет години назад във времето.
Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. /Dnevnik.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.