Димитър Радев е новият управител на БНБ

Димитър Радев е новият управител на БНБ. Радев бе предложен от ПГ на ГЕРБ. За него гласуваха 130 народни представители, 16 бяха против, а 34 се въздържаха.
Другите кандидати за поста бяха Бисер Манолов, бивш шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, предложен от РБ; икономистът Виктор Йоцов, номиниран от АБВ, и доц. Григорий Вазов, член на Надзорния съвет на „ДЗИ – Животозастраховане“, предложен от Патриотичния фронт.
„За“ Бисер Манолов гласуваха 37 депутати, 18 бяха против, а 118 се въздържаха. За номинацията на Виктор Йоцов гласуваха 44 депутати, 28бяха против, а 104 се въздържаха. Кандидатурата на Григорий Вазов получи подкрепата на 4-ма депутати, 12 гласуваха против, 116 се въздържаха.
Настоящият гуверньор Иван Искров подаде оставка, считано от 10 юли, след като месеци наред предимно представители от ГЕРБ и РБ го призоваваха за това заради кризата с КТБ и натрупаното недоверие. Очакванията на Менда Стоянова бяха изборът да стане факт до 10 юли.
Искров оглавяваше централната банка почти 12 години.
Със 174 гласа „за“ народните представители освободиха единодушно досегашния гуверньор Иван Искров.
Мандатът на новия управител на БНБ е за 6 години. Решението за назначаването му влиза в сила от деня след избирането му. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.