Дизайнерска дрога, маскирана като билков чай, е хит сред учениците в Разград

Дизайнерска дрога, маскирана като билков чай, е хит сред учениците в Разград, а употребата на наркотици сред тях се увеличава с бързи темпове, става ясно от отчета на Общинския съвет по наркотични вещества за миналата година. Според възпитаниците на гимназиите в града пушенето на марихуана е нещо нормално и учениците пушат доста често.
„Билковият чай“ се пуши като марихуана, но е по- скъп и има едно преимущество- неуловим е на тестове за наркотици. „Чаят” е със същата консистенция като тревата и се продава в пакетчета. Той е от т. нар. „дизайнерски дроги”- наркотици, създадени така, че да заобикалят закона.Тези психоактивни субстанции се предлагат на пазара под безобидни имена като соли за баня, билкови тамяни и весел чай.
Употребяват се алкохол, цигари, марихуана, дизайнерска дрога и по-рядко амфетамин, екстази, хероин, кокаин и др. Особено разпространена е практиката наркотици да се вземат по време на купони, дискотеки и младежки събирания. Някои младежи посягат към опиатите от любопитство, други – поради проблеми, а за някои е въпрос на престиж и себеутвърждаване.
През 2014 г. в ОД на МВР – Разград са образувани 44 досъдебни производства, от които 5 за управление на МПС под въздействието на наркотични вещества, 30 за притежание и 9 за разпространение на наркотични вещества.
В град Разград са образувани 20 досъдебни производства, от които 8 за разпространение и 12 за притежание на наркотични вещества.
Контингентът по линия „Наркотици“ обхваща лицата в младежка възраст 14-30 години, като най-висока активност в сферата на разпространението на наркотични вещества проявяват лицата в активна трудова възраст 18-30 години. Активният криминален контингент по линията включва 36 лица, за които има данни, че извършват престъпления свързани с наркотични вещества. За 2014 г. са иззети 106.4 грама канабис, 52.26 грама амфетамин, 0.2 грама хероин, 0.6 грама кокаин, 10 таблетки екстази и 202 грама дизайнерска дрога „билка“.
Дейността на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно–информационния център в Разград и тази година ще бъде насочена към осъществяване на съвместни инициативи на държавни институции, неправителствени организации и средства за масова информация за информиране на учениците за злоупотребата с психоактивни вещества, провеждане на образователни кампании и изработване на информационни материали, целящи разясняването на видовете психоактивни вещества, вредата и последиците от тяхната употреба, превенция на злоупотребата с алкохол, тютюн и наркотични вещества и развитие на зависимост – чрез презентации, дискусии, гледане на филми, ролеви игри. Ще се организират обучения на учители, психолози, медицински специалисти от училищата по проблемите на превенцията на употребата и злоупотребата с наркотични вещества. Ще се проведат проучвания, свързани с употребата и злоупотребата с психоактивни вещества на местно ниво. През цялата година се извършват анонимни и безплатни консултации, както и насочване към специалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.