Деян Денчев пак направи най-добрата гъдулка в страната

За трета поредна година директорът на Музикалната школа „Илия Бърнев” в Разград Деян Денчев изработи най-добрата гъдулка в страната.

Той бе оценен с първа награда на четвъртия Национален събор на майсторите на народни музикални инструменти „Родолюбие” в Котел. Всяка година на това събитие се събират майстори на народни инструменти и показват своите способности. С всяка измината година създадените от тях уникални инструменти стават все по-добри. 

И тази година Деян Денчев е направил гъдулка, в която е вложил нови идеи. Така е оценена и тя, като иновация, в нея се преплитат старинния стил и новаторството. Майсторът обясни, че е работил върху създаването й цели три месеца. Стремил се е да я изработи в старинен стил, все едно че е реставрирана. Тялото на гъдулката е от явор, предната дъска е от смърч. От корен на орех е изработен фретбордът, струнникът е от биволски рог, ключовете – от дрян. Новото, което е вложил Деян Денчев е това, че подгласниците са метални, а не дървени. Струните също са метални – от различни съставки. Деян Денчев каза още, че той единствен произвежда струни в страната.

Стана ясно, че досега майсторът е направил 6 гъдулки. Едната гъдулка е в Америка, другата в ръцете на добър музикант, а първата, която спечели наградата, остана за организаторите на събор „Родолюбие”.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.