Децата от ЦИП „Резонанс“ ще стоплят сърцата на възрастните от Дома за стари хора със своите творения

Всяка година преди Коледа и Нова година всички си разменяме безброй картички с пожелания за щастливи и весели празници, за здраве, успех и благоденствие. Водени от предпразничния дух, на 14.12.2018г в залата на Етнографския музей беше открита изложба на коледни картички, изработени от децата от Център за извънучилищна подготовка „Резонанс“ в Разград.

Събитието е в рамките на проекта Социално предприятие „Работилница за здраве и знания”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, АДБФП: BG05M9OP001-2.010-0064-C01, с Бенефициент: „Спектър Логос” ЕООД, а музеят беше негов домакин.
Изложбата беше открита от Ралица Бакалова, ръководител на проекта. Емоционалната окраска на тържеството привнесе анимацията под ръководството на Катя Лапатова – танцът на снежните човеци, който споделяше идеята за топлината, радостта и любовта като послание, вплетено в поздравителните картички. С музика и танц посланията на картичките оживяха пред очите на присъстващите в залата. Съвсем спонтанно децата изявиха желание да споделят своите преживявания, когато са изработвали цветните послания. Изразиха и своята искрена благодарност и удовлетворение към своята ръководителка Таня Грозева, която ги е напътствала и подкрепяла, за да направят „най-красивата картичка“.
От името на домакините, Нели Николова разказа на децата, автори на експонатите, и гостите любопитни факти от историята на коледните картички. Тя припомни как до преди десетина години пощите преливаха от писма с поздравителни картички, красиви картонени честитки в пликове. Днес тази функция е повече поета от електронните комуникации, виртуалните поздравления преобладават значително.

За децата, а и за цялата публика беше интересно да научат забавната история на първата коледна картичка, когато през 1843 г. британският художник Джон Хорсли създава рисунка, по молба на своя приятел Хенри Коул, който зает с обществени дела, нямал време да напише своите пожелания до роднини, колеги и приятели. И как в началото думата „Merry” носела смисъла на „благословена“, а по-късно е привнесено значението ѝ на „весела“.

Как възниква и идеята за благотворителност, свързана с коледните картички. Любопитен е и фактът, че първата коледна картичка в България е изпратена по пощата през 1885 г., като традицията е въведена от княз Фердинанд, който е първият притежател на подобни честитки. Музейният специалист разказа и за колекциите поздравителни картички, които се пазят и във фонда на музея. И тъй като поздравителните картички са привнесени у нас, в експозицията не липсваше и нашата, българска сурвакница – за да не забравяме и нашите традиции.
И на празник – като на празник: с коледни сладки, детско шампанско, публиката разгледа с удоволствие подредените във витрини коледни картички. Красивата новина в края на събитието беше, че през следващата седмица всички тези цветни послания ще бъдат дарени лично от техните автори, на хората в Дома за стари хора в Разград. За да станат по-светли и техните празници. А дали ще предпочетем традиционния начин за коледно пожелание, или ще го направим виртуално, по- важното е да го направим – да излъчим към света нашите послания за здраве и любов, за благоденствие и радост, за да бъде той по-благороден, по-благодарен, по-добър.

Платена публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.