Децата от Езерче и РИОСВ – Русе отбелязват Деня на Земята

Децата от ОУ „Св. Паисий Хилендарски” в Езерче и експерти от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите – Русе ще отбележат днес Световния ден на Земята. Международната кампания ще премине под мотото „Време е да дадем пример”.

Организатори са училищното ръководство и членовете на екоклуб „Приятели на природата”, създаден по проект „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европески хоризонти” с подкрепата на инспекцията.
Инициативите ще започнат с беседа за Деня на Земята и ще продължи с интерактивни игри, предоставени от РИОСВ-Русе.
Днес ще бъдат излъчени победителите в конкурсите за рисунка „Нашият дом Земята” за учениците в три възрастови групи и за фотография „Красивото и грозното в природата” за ученици от V до VІІІ клас.
Първото честване на Деня на Земята е организирано през 1970 г. от Гейлорд Нелсън, сенатор на щата Уисконсин (САЩ), след опустошителното действие на масивен нефтен разлив в Санта Барбара, Калифорния през 1969 година. От тогава, всяка година на 22 април, над 1 милиард души в 190 страни по света вземат участие в дейности, посветени на Деня на Земята, акцентирайки върху нуждата да опазим природното наследство на нашата планета.
През 2015 г., 45-та годишнина от честването на Деня на Земята може да се окаже най-вълнуващата годишнина в историята на опазването на околната среда. Това е годината, в която да се заложи на постигането на икономическия растеж чрез прилагане на устойчиви решения. Година, в която световните лидери най-после да постигнат необходимото съгласие по въпросите за климатичните промени, обвързвайки се с общ договор за предотвратяването им. Година, в която граждани и организации да се откажат от употребата на конвенционални енергоизточници и да започнат да се влагат пари в производството на енергия от възобновяеми източници, пприпомнят от екоинспекцията.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.