Десетки са жертвите на терористична атака в столицата на Буркина Фасо

Най-малко 126 заложници са освободени от завзетия от екстремисти хотел в столицата на Буркина Фасо, съобщи AFP, позовавайки се на изявление на министъра на вътрешните работи. По думите му, операцията в хотела е приключила. Трима от нападателите са били убити.
По данни на жандармерията, екстремистите са заложили експлозиви на горните етажи на хотела, което е затруднило операцията по освобождаването на заложниците.
Силите за сигурност в Буркина Фасо започнаха по-рано щурм на хотела с помощта експерти от Франция и САЩ.
По-рано неизвестни нападнаха ресторант и след това взеха заложници в хотел „Сплендид“ в Уагадугу, където често отсядали граждани на западни държави, включително членове на ООН.
По данни на местната болница, жертвите на атентатите са най-малко 20, а други 15 са ранени.
Терористичната групировка „Ал-Кайда в Ислямския Магреб“ заяви, че зад атаката стоят нейни последователи. Това е поредната ислямистка атака тази седмица, след тези в Турция, Индонезия и Нигерия.
Уагадугу е важен център за африканското кино, столицата е домакин на ежегодния панафрикански филмов фестивал. Буркина Фасо е една от най-бедните страни в света, бивша френска колония, в която повече от половината от 14-милионното население изповядва исляма. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.