Депутатите ще обсъждат промени в Изборния кодекс

С първо четене на промени в Изборния кодекс ще започне работата на парламента. Депутатите ще обсъдят 14 проекта, внесени от всички парламентарни групи
ГЕРБ предлагат скъсяване на предизборната кампания от 30 на 21 дни, затворниците с по – леки присъди да имат право да гласуват. ГЕРБ искат и въвеждането на избирателен район „Чужбина“. Промени, предложени и от ГЕРБ и от РБ предвиждат електронно дистанционно гласуване по интернет.
Реформаторите обаче настояват въвеждането на дистанционното гласуване да стане от 2018 г. А ГЕРБ настояват то да бъде експериментално и резултатите от него да не се зачитат.
ДБГ, част от Реформаторите, искат забрана служителите на вериозповеданията да агитират. Разрешаване на агитацията на майчин език с превод искат ДПС и независимият депутат Георги Кадиев. Това обаче не беше подкрепено от ресорната комисия.
Патриотичният фронт предлага гласуването да стане задължително. За негласувалите има глоби – спиране на социалните помощи за 3 месеца или глоба от 50 лв. АТАКА също предлага задължително гласуване. Настояват и за само завършилите основно образование да имат право на глас.
От БДЦ и АБВ предлагат промени, свързани със смяна на състава на ЦИК, при промяна на представителството на партиите в българския и европейския парламент.
БСП предлага със закон да бъдат определени лица, отговорни за обезпечаването на изборните комисии с техника и консумативи. Предлагат и промени, свързани с назначаването на членове на секционните избирателни комисии и регистрацията на наблюдатели.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.