Денят на Разград – четири дни

Четири дни ще продължат тържествата за 28 януари – Деня на Разград. Стартът на публичните инициативи е днес от 17.30 часа с изложбата на Национален парк „Шипка – Бузлуджа“, Художествената галерия „Илия Петров“ и Регионалния исторически музей-Разград.
Традиционният лекоатлетически крос „Освобождение“, с вече половинвековна история, е утре от 14 часа. Старт-финалът е на пл. „Възраждане“.
Час и половина по-късно на 11-я етаж в сградата на местната администрация е откриването на фотоизложбата и награждаването на победителите в конкурса на ЦУНТ „Небето над Разград“.
В 16,00 ч. е тържествената сесия на Общинския съвет за определяне на тазгодишните носители на званието „Почетен гражданин на Разград“ и „Почетен знак за принос към икономиката на община Разград“. Отличията си те ще получат на церемония в Общинския културен център преди празничния концерт за Деня на Разград – „Класиката среща АББА“ на Държавна опера – Русе. Аниела Щингел и Илона Герулат от Германия се превъплъщават не само заради чисто физическата си прилика в Агнета и Фрида. Ще ги дирижира Владимир Бошнаков.
Празничен водосвет и заупокойна панихида за загиналите руски воини в храма „Св. Николай Чудотворец“ ще постави начало на събитията на самия Ден на Разград – 28 януари. В 11 часа на традиционното парти „Честит рожден ден!“ във фоайето на Общинския културен център кметът ще празнува със своите кръщелници – всички деца, родени на 28 януари.
Регионален исторически музей – Разград и Движение за национално възраждане „Оборище” ни канят от 16,30 часа в Конферентната зала на Общинския културен център – Разград, на изложбата „България в блясък“ с тема „Владетели, дворци и дейци на Третото Българско Царство“. Автор на снимките и текстовете е Тошо Пейков – доктор по социология, фотограф. Изложбата представя част от историята на България, все още непозната за много хора.
Факелното шествие на полковите икони до Мавзолея-костница на загиналите руски воини и български опълченци тръгва в 17.30 ч. от площада пред КНСБ.
В 18 часа на площад „Възраждане“ е ритуалът за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея-костница. Заря ще освети небето след това.
Концертът на Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ със специалното участие на Хасан и Ибрахим Игнатови е на 29 януари.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.