Денят на Коледа казва каква е годината

Може ли денят да даде посока за годината? През вековете хората имали много поверия, чрез които се опитвали да предричат какво ги чака в бъдеще – добро или лошо. Така си изградили правила и за идващата година според датата на Коледа.

Ако Рождество Христово се случи в понеделник, това предвещавало зимата да бъде студена и продължителна, пролетта и лятото – дъждовни, а есента – суха. Земята ще е слабо плодородна, но управниците честити.

Ако Коледа се падне във вторник, зимата ще донесе много сняг, а пролетта много дъжд. В този случай пътуванията по море е трябвало да се избягват.

Ако Коледа се празнува в сряда, това означавало, че зимата ще бъде студена и дълга, а пролетта суха. Ще има плодородие. Ще цари мир.

Ако Коледа се случи в четвъртък, хората са вярвали, че зимата ще бъде мека и топла, а пролетта и лятото ветровити. Управниците ще се сменят често. Ще има много плодове, но малко мед и зеленчуци.

Ако Коледа настъпи в петък, то зимата ще бъде много студена, лятото много дъждовно, а есента суха. Лозарите ще се радват на хубаво грозде, а управляващите – на много успехи.

Ако Коледа се падне в съботния ден, поверието гласи, че през зимата ще падне много сняг, през лятото много дъжд, а пролетта ще бъде ветровита. Годината ще бъде белязана от природни бедствия, а реколтата няма да се радва на плодородие.

Ако Коледа се празнува в неделя, това предвещавало мека зима, сухо лято и ветровита есен. Ще има плодородие, но и проблеми за управниците.

Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.