Денят, който трябва да ядоса Делян Пеевски

Премиерът Бойко Борисов изненадващо постанови да бъде прекратена процедурата по дострояването на магистрала „Хемус“. Това стана с прессъобщение от едно изречение на правителствената информационна служба, което гласи:
„Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) незабавно да предприеме действия по прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството на aвтомагистрала „Хемус“ – ЛОТ 1 и ЛОТ 2.“
По неофициална информация от правителството, целта е да се лишат от поръчката фирми, близки до Делян Пеевски и Валентин Златев, въпреки че те не участват официално в строителството. Минути по-късно Министерството на финансите обяви, че е поискало разсекретяване на доклада за КТБ. От него се очаква да осветли необезпечените кредити, за които също се твърди, че в голяма част са към фирми, свързани с Делян Пеевски.

Магистралата
Изпълнителите на строителството на продължението на магистрала „Хемус“ от Ябланица до разклона между Плевен и Ловеч бяха избрани в средата на декември с решение на Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“. Впечатляващото при него бе, че участъкът е с обща дължина от 60 километра излизаше златен – за над 800 милиона лева.
Според обявеното тогава класиране обединение „АМ Хемус Лот 1“, включващо „Джи Пи Груп“ ООД, „Конструксионес Табоада и Рамос“ ООД, „МР Сивил Уъркс“ ООД и „Трансконсулт-22“ ООД, ще гради трасето от Ябланица до разклона за Угърчин. Следващият лот оттам до разклона за Плевен и Ловеч се печели от Обединение „ПСТ Хемус 2“ („ПСТ Груп“ ЕАД, „Хидрострой“ АД, „Пътстрой Бургас“ ЕООД и „Евро Алианс Тунели“ АД).
За първия участък офертата е за 277,4 млн. лева, а за втория – за 479,3 млн. лева. Така стойността на цялото трасе излиза 756,7 млн. лева, докато индикативната стойност бе 434 млн. лева. При това максималната цена може да достигне над 879 млн. лева при наличието на непредвидени обстоятелства.
Вторият лот от аутобана е за консорцум с водещ партньор „ПСТ груп“. Компанията в медийни публикации е свързвана с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка. Другите 300 млн. лв. са за „Джи Пи груп“, за която пътищари твърдят, че е близка до генералния директор на „Лукойл България“ Валентин Златев.
След съобщението на правителствената информационна служба от Министерството на регионалното развитие и благоустройството уточниха пред Клуб Z, че причината за спирането на тръжните процедури за двата лота на „Хемус“ е, че според новите разчети за строителството на магистрала „Струма“ в Кресненското дефиле от този участък няма да бъдат спестени средства, с които да се финансира аутобанът в Северна България.
От ведомството на Лиляна Павлова обещаха да излязат с официално становище по темата по-късно днес.
Лидерът на ДСБ Радан Кънев също коментира решението на премиера. На фейсбук страницата си той написа:
„Спирането на пошлия търг за ‪“Хемус“‬ е добра новина. Нужна е и оставка в ‪Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ)‬.
И най-важното: разследване на причините. Разследване от конкретно оповестен и публично отчетен прокурор, под мониторинг от ЕС“.

КТБ
Спирането на търга за магистрала „Хемус“ съвпадна с още един не съвсем очакван ход. От Министерството на финансите обявиха, че министър Владислав Горанов е поискал от компанията, разследваща източването на КТБ „Аликс партнерс“ да бъде разсекретен техният доклад.
Досега финансовият министър многократно заявяваше, че нищо от този документ не може да бъде оповестявано заради клаузи за конфиденциалност.
/Източник: клуб Z/

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.