Делото срещу бившия кмет на Исперих Бейсим Басри стигна до Апелативния съд

Делото срещу бившия кмет на Исперих Бейсим Басри стигна до Апелативния съд. Процесът е за това, че градочалникът е попречил на горски надзиратели от Ловно стопанство „Воден” да го заловят като нарушител и бракониер.
От пресслужбата на съда във Варна припомнят, че на 30 юни миналата година в Разград Бейсим Басри бе осъден за това условно на две години лишаване от свобода с пет години изпитателен срок. Магистратите оправдаха бившия кмет по обвинението да е заплашвал горските, за да предотврати изпълнението на служебните им задължения, както и за това, че е направил опит да убие горския стражар.
От пресслужбата на Варненския апелативен съд припомнят и случката, заради която Бейсим Басри стигна до съда – във вечерните часове на 23 февруари 2013 година, в землището на с.Йонково, Разградска област, на територията на защитен обект – резервата „Воден-Ири Хисар” с ловна карабина бе стреляно по три длъжностни лица, които Законът за лова и опазването на дивеча приравнява към състава на полицията – двама ловни надзиратели и горски стражар, които проверявали установено преди това незаконно чакало в резервата „Воден”. Първоначално беше арестуван Шенол Бакир – шофьор от Община Исперих, но стана известно, че ловната карабина, с която е стреляно, е на тогавашния кмет на Исперих Бейсим Басри. В хода на разследването и на съдебния процес бяха направени множество експертизи – балистична, трасологична, ДНК, СМЕ и др.
Разградският окръжен съд е намерил, че именно Басри се е придвижил до оградата на ловното стопанство, влязъл е през отвор на мрежата и се качил на изграденото на дърво чакало. В очакване на нарушителя там били горските надзиратели. Те се легитимирали и произвели изстрел във въздуха, а в отговор той е стрелял срещу тях – четири изстрела от чакалото и един след падането си по очи на земята. После избягал през дупка в оградата. Балистична експертиза установила, че намерените гилзи са изстреляни именно от карабината на Басри. По откритата на мястото качулка, в частта й за устата е установен ДНК материал, напълно съвпадащ с неговия ДНК профил. Само и единствено по подсъдимия са установени специфични многобройни увреждания по дланите, китките на ръцете и дясната предмишница, получени при падане от чакалото. Както в хода на досъдебното производство, така и пред РОС Басри не призна вината си и твърди, че през целия ден е бил в Разград при сестра си. Експертизата на мобилните клетки обаче е установила, че по това време Басри се е намирал в района на ловното стопанство. Според първата съдебна инстанция „подсъдимият не е осъществил принуда спрямо горските надзиратели, за да ги откаже да изпълнят задълженията си. С изстрелите той е обективирал намерението си да ги държи далеч от себе си, да избяга, за да попречи да бъде установен от горските надзиратели като нарушител.”
Днес в рамките на съдебното заседание беше разгледана Техническа експертиза за разположението на клетките на мобилния оператор, които са регистрирали сигнала от мобилния телефон на подсъдимия. В изключително подробната, онагледена графично презентация, демонстрирана на голям екран за страните в процеса се извежда заключението, че във времето на извършване на престъпните деяния телефонът на Басри се е намирал на територията на резервата „Воден”.
В отговор на искания на прокуратурата, днес Варненският апелативен съд допусна за разпит на следващото съдебно заседание поемните лица, присъствали на изземането на гилзите и на маскировъчната шапка под чакалото, от което е паднал стрелецът. Съдът остави без уважение искането на защитата на Шукри за назначаване на нова графологична експертиза на подписа на горския стражар, срещу когото е произведен последният изстрел.
Варненският апелативен съд насрочи следващото заседание за 18 март 2016 година от 10,30 часа.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.