Дейвид Камерън се обяви за победител, готов е да състави кабинет

Лидерът на британската Консервативна партия Дейвид Камерън се обяви за победител във вчерашните парламентарни избори в Обединеното кралство. В първата си реч след изборната нощ той обяви, че ще управлява от името на всички британци, а един от основните му приоритети ще бъде предоставянето на повече правомощия на институциите в Шотландия.
Искам партията ми, и надявам се правителството, което бих оглавил, да си върнат мантията, която не трябваше да губим – мантията на една нация, едно Обединено кралство. Така ще управлявам, ако имам възможността да сформирам правителство, каза той.
Британският премиер Дейвид Камерън ще се срещне с кралица Елизабет Втора, като по този начин преизбирането му ще бъде утвърдено официално. По време на срещата в 14:30 часа българско време кралицата ще връчи на Камерън мандат за съставяне на новото правителство.
Според последните данни консерваторите ще имат мнозинство от 328 депутати в 650-местния парламент. Торите вече имат потвърдени 313 места, но преброяването в около 30 избирателни района все още не е приключило. В същото време, лейбъристите вероятно ще бъдат представени от 239 депутати в Камарата на общините, а либералдемократите, които са коалиционни партньори в кабинета с изтичащ мандат, ще изгубят 46 от 56-те си места. Популистката и еврофобска партия ЮКИП е спечелила около 14% от гласовете на парламентарните избори. Въпреки добрия си резултат обаче заради спецификата на избирателната система във Великобритания партията ще има само един или двама депутати парламента. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.