Девети май – символът на Обединена Европа

NELI„Видях войната. Видях войната във въздуха и на земята. Видях кръв течащата от ранените. Видях мъже, които изкашлят обгазените си дробове. Видях мъртвите в калта. Видях унищожени градове…”
В човешката история Втората световна война е най-голямата трагедия, сполетяла човечеството, но и предизвикана от собственото му безумие. Световна, защото бойните действия се водят на 5 континента и в 3 океана. Това е най-мащабният и унищожителен военен конфликт. Но тя е и пределна линия в историята на съвременния свят. В условията на невиждани жестокости и кръвопролитни боеве светът обръща посоката на своето развитие, за да тръгне по пътя на демократично мислене и глобалистки течения.
В продължилата 6 години Втора световна война вземат участие повече от 60 страни, а убитите са над 60 млн души.
Наред с тези жертви и материални щети, войната нанася огромни поражения и върху духовния аспект от историческото развитие на човешката цивилизация. Под пепелищата на разрушените и опожарени европейски градове, под труповете на загиналите войници и избитите в концентрационните лагери, лежат погребани и ценни паметници на човешката култура.
Втората световна война промени Европа из основи. Историците ще продължават да преосмислят уроците й и самата нея като факт. Но датата 9 май в съвременния свят стана символ на обединена Европа. Наред с признателността, съвременният човек има нови ценности. В 21-я век категории като партньорство, взаимопомощ, сътрудничество придобиват все по-широко значение. А това е сигурен знак, че Светът се обединява.
Нели НИКОЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.