Две танцови групи от Лозница проправиха пътя за побратимяване с община Газиемир в Турция

Танцова група „Етнопалитра” и танцова група „Танци на етносите и народите” към ОДК – Лозница се завърнаха от Турция след успешно участие в 18 -я Международен детски фестивал в община Газиемир – Измир, където бяха от 20 до 26 април по покана на кмета инж. Халил Шенол.
Всеки ден децата изнасяха концерти в различни райони на общината. Официалното им представяне беше н4а 23 април на Фестивалния площад на Газиеми с дефиле на всички групи. Двете танцови групи представиха „Сватбарска ръченица” и „Шопски танц”. Проектът на общия танц беше разработен и реализирани от двамата танцьори в Капанския ансамбъл – Разград и ръководители на групите: Румен Иванов и Алипи Алеков. Това е втори съвместен проект на обща творческа продукция за участие на международни сцени, което доказва неговата перспективност.
Двете танцови групи бяха придружени и от официална делегация от Община Лозница, които посетиха областният управител на район Сарънч, кмета и зам.-кмета на Газиемир.
В рамките шестте дни в Турция за децата бе организирана специална 10културна програма с посещение на различни места като античния град Ефес, туристическото селище Шириндже, Дома на Дева Мария, свободната безмитна търговска зона на Измир, голямото панаирно градче и други известни места, които децата и техните ръководители няма да забравят никога.
На 30 април Ансамбъл „Младост” – Лозница и част от общинската администрация на Лозница, начело с кмета на община Айхан Хашимов ще посетят отново община Газиемир за преподписване договор за побратимяване на двете общини. След официалната част двете общини ще организират концерт, в който участие ще вземат местни групи от общината домакин и ансамбъл „Младост” към читалище „Пробуда” – Лозница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.