Две нелегални имигрантки са починали от студ тази нощ

Две нелегални имигрантки са починали от измръзване. Това обяви МВР шефката Румяна Бъчварова в интервю за БиТиВи.
Снощи късно в района на Малко Търново са били открити 19 нелегални. Сред тях имало хора с измръзвания. Бъчварова подчерта, че граничарите са опитали да помогнат на двете жени, като дори са ги носили на ръце. Въпреки това те не са издържали и са починали. Едната жена е по-млада, а другата – по-възрастна.
Те са от Афганистан, според информацията, с която Румяна Бъчварова разполага към момента. Тя подчерта, че нелегалното мигриране крие подобни рискове – измръзване в студеното време.
На останалите от групата ще бъде оказана помощ и ще бъдат регистрирани.
Бъчварова изтъкна, че резултатите от мерките за миграцията у нас са видими. Не само успяваме да пазим границите си, но и да регистрираме и интегрираме голяма част от мигрантите. Проверявали се тези, които съвпадат с рискови профили, както и се установява дали имат наистина нужда от подкрепа.
Бъчварова няма информация заедно с бежанците у нас да са пристигнали и радикализирани хора. Тя отново подчерта, че всички с рисков профил се проверяват, интервюират и за тези, които има съмнения, не се допускат. Всички процедури се спазват и се проверява всяка една постъпваща информация, категорична е Бъчварова.
По-рано кореспондентката на Нова телевизия от Бургас съобщи, че късно снощи в района на Малко Търново гранични полицаи са задържали група от над 20 нелегални мигранти. Тя информира, че по непотвърдена информация 15-годишно дете е починало от студ.
В болница са настанени 11 деца и две жени. Те са с втора и трета степен на измръзване.
Около 21.30 часа в Спешното приемно отделение на бургаската болница пристигнала първата линейка. С нея били докарани две момиченца на видима възраст 4-5 години. Майка им обяснява, че са от Ирак. Двете дечица са били в първата група, която граничарите са извозили от гората.
В същото време втора група нелегални се извозвали с високопроходим камион на „Гранична полиция“. Мигрантите са открити в Странджа. Над 30 сантиметра е била снежната покривка в района на Малко Търново вчера.
Медиците от спешния център не искат да коментират нищо, докато не приключат прегледите на всички мигранти.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.