Два милиона струва снежното бедствие в Смолян

Десетте дни под снега за десет общини в Смолянско струват близо 2 млн. лв. допълнително. Такава е сумата която ще поиска областта от кабинета утре. По предварителни данни, сумата в Кърджали е 235 хил. лв., съобщава ВTV.
Това са допълнителните средства, които местната власт е похарчила не само за почистване на пътищата, но и за снабдяването с храна и лекарства, наемането на агрегати за общински болници и други, като и за подслон на доброволците.
Утре трябва да стане ясно и кога парите ще стигнат до общините след решение на Министерски съвет.
Срещу снежното бедствие община Черноочене извади всички снегорини, за да чисти пътищата. За да разчистят близо 300 км общински пътища, от кметството наемат допълнително 10 машини. Сметката е 90 хил. лв. – почти колкото годишния бюджет за снегопочистване на цялата община. Договорките са на доверие, а гарант, че фирмите ще си получат парите, е общината.
Пари за справяне със снежното бедствие в бюджета на родопската община няма. Ако тя трябва да плати сама цялата сметка за снегопочистването, това би означавало да затвори половината детски градини за една година. Разходите на общините, сред които и Черноочене, вече са връчени на държавата. Обещанието е, че бедствието няма да струва и стотинка на кметовете. Засега ревизия на разходите не се предвижда.
Тепърва обаче малките общини ще търсят още пари, но за укрепване на свлачищата и за строеж на нови пътища. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.