Даяна бе Орфей в Испания

15-годишната певица Даяна Гиргинова от Разград демонстрира таланта си пред жури и публика на конкурса „Орфей в Испания“ и безапелационно зае първото място в своята възрастова група. Пътуването на ангелогласото момиче до Малага бе наградата й за спечеления „Grand prix“ през януари на българскияконкурс на „Арт център Кърнолски“.

Конкурсната програма протекла под формата на два самостоятелни концерта. На първия Даяна изпяла българска песен, а на втория – с испанката песен от „Евровизия 2013“, на финала с нея в хор и бурни аплодисменти и ставане на крака се включили всички в залата. След десетките снимки с  хора от публиката, дошла логичната покана за участие в гала концерта. В надпреварата заедно с Даяна участвали певци от Литва, Латвия, Румъния, Испания и България. Но накрая тя получила поканата за конкурса „Орфей в Италия“ през септември и  в конкурси в Латвия и Грузия до края на годината.

11125466_851414081561015_1452484333_n„Орфей в Испания“ е под патронажа и бил открит от вицепрезидента на България Маргарита Попова, заедно с кмета на Малага, който обещал за второто му издание да осигури голямата концертна зала в града.

Много сме щастливи, каза музикалният педагог на Даяна Надя Радославова, която е и  директор на Музикалната школа „Илия Бърнев“ към читалище „Развитие“ в Разград. Тя самата се завръща от Малага с диплом за висок професионализъм. И малко разстроена от очевадната разлика в отношението към талантите, които в слънчева Испания всички пазят и обгрижват, а тук приемат като като даденост.

Радославова изказа и специални благодарности на Община Разград за съпричастността и помощта пътуването до Малага и на екипа на Музикалната школа, който буквално спасил Даяна в конкурса. Защото се оказало, че за втората песен журито поставило на място регламент за двуминутно участие, а песента й, подготвена предварително на синбек, била над три минути и половина. Само час след обаждането до Разград, Даяна и Надя Радославова изтеглили от Интернет нужния за сцената вариант.

Какво се случило от тук насетне, вече стана дума.

/e-Razgrad/

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.