Данъчни и Министерството на земеделието проверяват мандрите

От днес екипи на Министерството на земеделието и Националната агенция за приходите извършват проверки във всички мандри в страната за законността на техните сделки. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на Осмото издание на Международното специализирано селскостопанско изложение БАТА АГРО 2016 – ПРОЛЕТ, цитирана от агенция „Фокус“.

Министърът уточнява, че се проверява документацията за вноса на суровини и износа на продуктите.

Междувременно в понеделник от Националния съюз на говедовъдите обявиха, че на 24 март планират протест заради ниските изкупни цени на млякото. Проблемът е особено голям за фермерите, които не са успели да направят подобрения и са неконкурентни на големите ферми.

Млекопроизводителите поискаха и среща с премиера.

Никога не е преставал диалогът с браншовите организации, обяви по този повод Десислава Танева. Тя поясни, че от решенията, които ще бъдат взети на предстоящото заседание на министрите на земеделието на 15 март по отношение на млекопроизводителите, ще зависят и решенията, които ще бъдат взети в национален мащаб в тази насока. Допълни, че средства няма да бъдат разпределяни на държави, които увеличават производството на мляко.

Вчера животновъди от Старозагорско поставиха ултиматум пред Комисията за защита на конкуренцията да започне проверка за съществуващ картел и изкуствено занижаване на цените при изкупуване на млякото. В тази връзка в Министерството на земеделието е взето решение за анализиране на цялостното състояние в преработвателните компании, за да не се получава изкривяване на пазара.

На 14 и 15 март ще има заседание на Съвета на Европейския съюз в Брюксел. На него земеделските министри на страните от ЕС ще обсъдят неотложните предложения в подкрепа на животновъдния сектор и млекопроизводството.

През есента еврокомисията се съгласи да отпусне допълнително 420 млн. евро в подкрепа на животновъдството. Немалко държави обаче не намалиха производството, което доведе и до спад в цените. Не е известно каква ще е българската позиция по време на съвета.

Танева заяви, че разчита много на диалог с млекопроизводителите, също и чрез създадените областни съвети по животновъдство.
/Dnevnik.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.