Данъчните тръгват след парите на Пеевски

Националната агенция по приходите проверява фирмите на депутата от ДПС Делян Пеевски. Проверката е свързана с произхода на средствата по последните сделки. Оттам, в отговор на „Медиапул“, са уточнили, че проверката е започнала скоро и отказаха повече информация, позовавайки се на конфеденциалност.
През последната половин година Певски на практика легализира бизнеса си, за който преди това неофициално се твърдеше, че е негова собственост, припомнят запознати.
Придобиванията стават чрез компанията „НСН Инвестмънт“, в която Пеевски държи 90% от собствеността, а останалите са на майка му Ирена Кръстева. Чрез това дружеството бяха придобити 5% от „Булгартабак холдинг“ и 18% от пловдивската фабрика за цигарени опаковки „Юрий Гагарин“.
Заявено е и изкупуването на половината от акциите „Техномаркет“, като КЗК даде разрешение за сделката при условие, че падне съдебният запор върху акциите на Едуардо Миролио, наложен от синдиците заради фалита на КТБ.
В началото на годината стана ясно, че Пеевски купува и врачанския торов завод „Химко“, който не работи от години, за 11.7 млн. лв.
Последната придобивка на Пеевски и майка му е сградата на бТВ за 2.8 млн. евро в столичния квартал „Манастирски ливади“.
Всички тези сделки станаха без теглене на заеми и кредити. Беше обявено само увеличаване на капитала на „НСН Инвестмънт“ с 900 хил. лева. Не е ясно откъде са парите на Пеевски, предвид подаваните декларации пред Сметната палата, които показват скромни спестявания. Единствено за покупката на сградата на бТВ стана ясно, че той е продал друг имот в центъра на София, чрез който най-вероятно е финансирал новата придобивка.
Данъчните правиха проверка на фирми, свързани с Пеевски и майка му Ирена Кръстева, преди две години. Ефектът от проверката беше плащането на около 300 хил. лв. данъчни задължения, докато е траeла ревизията им, назначена от прокуратурата, по думите на зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.
Националната агенция по приходите установи тези задължения на семейството в рамките на направената му данъчна проверка по сигнала на „Протестна мрежа“ срещу Пеевски, банкера Цветан Василев и лидера на „България без цензура“ Николай Бареков.
Тогава Ирена Кръстева отрече в отворено писмо до медиите проверяващите да са засичали нейни задължения към бюджета и дори заплаши със съд източниците на тази информация. От НАП пък отказаха да предоставят официалните резултати от ревизията, позовавайки се на изискванията за конфиденциалност.
До юни 2015 г. депутатът Пеевски с нищо не показваше някакви материални символи на успех, ако се съди от подадените му данъчни декларации пред Сметната палата. Според тях официално той беше притежател на един стар „Опел“, купен за 1000 лв. през 2003 г., три неособено впечатляващи имота в София и сравнително скромен банков влог.
Към днешна дата Пеевски вече е преуспяващ бизнесмен. Първо официализира собствеността си в медиите чрез „Балканска медийна група“, после тази в „Булгартабак“, последва „Юрий Гагарин“, „Техномаркет“, „Химко“ и най-вероятно акцията му ще продължи и в още компании.
В началото на годината Пеевски се осветли и като собственик на четири чужди компании, за които не е ясно с какво се занимават.
По повод наложената от Турция забрана за влизане в страната на Ахмед Доган и Делян Пеевски турски медии отбелязват: „Пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция“.
Към момента не е известно дали този казус е в полезрението на българските власти.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.