ДАНС проучва Йордан Бакалов за шеф на „Военна информация”

Военният министър Николай Ненчев е номинирал бившия служебен вътрешен министър Йордан Бакалов за началник на военното разузнаване. Това научи „Сега“ от източници от Министерството на отбраната. Ненчев потвърди информацията в интервю за BTV. Бакалов все още не е назначен, тъй като в момента тече проучването му от ДАНС за достъп до класифицирана информация. За този пост се изисква най-високо ниво за достъп.
Няма да се наложи назначението да бъде съгласувано с президента Росен Плевнелиев, тъй като ще стане със заповед на Ненчев. Назначаването на цивилен ръководител на военното разузнаване стана възможно по време на първия мандат на ГЕРБ. Тогава бившият военен министър Аню Ангелов и президентът Георги Първанов влязоха в сблъсък кой да оглави военните разведки. Държавният глава блокира предложенията на Ангелов, което принуди управляващите да намерят начин да заобиколят Първанов. Така беше дадена възможност и цивилен да бъде шеф на военните разузнавачи. На този пост беше назначен Веселин Иванов.
Бакалов ще замени на този пост именно Иванов, който беше освободен от Ненчев. Повод стана спорът между двамата трябва ли да бъде даден архивът на военното разузнаване на комисията по досиетата. Иванов твърди, че всичко е предадено. Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов обаче твърди, че са дадени само дигитални носители, а по закон трябва да получи и хартиените оригинали. Военното разузнаване не иска да предаде досиетата на чуждестранните граждани, въпреки че от комисията уверяват, че след като получат документите за тях, няма да ги обявяват публично.
От думите на независимия депутат Велизар Енчев миналата седмица се разбра, че Националната разузнавателна служба и служба „Военна информация“ още не са предали на комисията по досиетата документи за чуждите граждани, сътрудничили на българското разузнаване. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.