Гюнай ХЮСМЕН: Не съм получавал препоръки от РИОСВ, но винаги съм бил съпричастен с проблемите на хората в Брестовене

„Не съм получавал препоръки от РИОСВ – Русе да предприема мерки по възстановяване проводимостта на дерето край Брестовене, нито като официален документ – констативен протокол или какъвто и да е друг документ, нито в устен вид“, разпространи до медиите свое прессъобщение областният управител Гюнай Хюсмен, по повод изявлението за това на екоинспекцията за екологичния проблем с въздуха и миризмите в селото, където днес по-рано имаше организиран за това протест.
Според Г.Хюсмен, ако и да бъде възложен подобен ангажимент, то той е неизпълним, защото „там дере не съществува от десетилетия, то е усвоено като земеделски земи и в кадастралните карти е обособено именно като земеделска земя. При земеразделянето през 90-те години на 20-ти век там са възстановени земеделски земи на частни стопани и на община Завет. В резултат на природно бедствие през 2013 г. водната стихия пробива изградените стени и по този начин осигурява проводимост на водата в заблатените ниви“.
Областният управител категорично заявява, че е съпричастен с проблема на жителите на село Брестовене и правото им да живеят в чиста околна среда, но също така смята, че не трябва да се пречи на развитието на бизнеса в региона, когато той функционира съобразно законите на страната.
„Аз неколкократно съм инициирал срещи със заинтересованите институции във връзка с решаването на проблема, за съжаление практически резултат не последва поради прехвърляне на отговорности между институциите и непредприемане на практически мерки“, заявява още областният управител и отново апелира отговорните за екологичния проблем ведомства да изпълнят стриктно контролните си функции.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.