Гърция ще представи през идните дни списък с предложения за реформи

Гърция е обещала до няколко дни да представи списък със собствени предложения за реформи. Това каза германският канцлер Ангела Меркел късно снощи след продължилата над три часа кризисна среща на Европейския съвет в Брюксел, информира ДПА.
Финансовите министри от еврозоната са готови възможно най-скоро да се съберат, за да оценят плановете за реформи, отбеляза Меркел. Тя обаче не посочи дата за отпускане на нови спасителни средства за гръцкото правителство, посочвайки, че това зависи от положителната оценка на предложенията.
Атина трябва да предложи реформи, които отговарят на вече поетите ангажименти към кредиторите й и да ускори напредъка, заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Ройтерс.
Основа за реформите остава споразумението, постигнато на 20 февруари от Еврогрупата, се посочва в изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум.
„В дух на взаимно доверие всички сме готови да ускорим работата и да приключим възможно най-скоро“, се посочва в документа.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че след преговорите оптимизмът му е нараснал, предаде Ройтерс. Той обеща, че Гърция ще представи и проведе необходимите реформи.
„Мисля, че всички страни потвърдиха намерението си да се опитат да направят възможно най-доброто за преодоляване на затрудненията на гръцката икономика колкото може по-скоро“, каза Ципрас. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.