Гърция ще преговаря с Русия за намаляване на цената за природния газ

Атина изпрати министъра на енергетиката в Москва за преговори по намаляване цената на природния газ, както и за допускане на гръцки стоки до руския пазар. Гърция може да се включи в „Турски поток“ при изгодни условия, заяви гръцкият министър на енергетиката преди визитата си в Москва съобщи БНР.
Атина започна преговори за намаляване цената на руския газ за гръцките потребители. Министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис се очаква да постигне споразумение с руската страна още преди срещата на премиера Алексис Ципрас с Владимир Путин.
Атина предлага на руски инвеститори да участват в проучванията на залежите на газ в Егейско мере в близост до Крит. Преди заминаването си за Москва гръцкият министър на енергетиката заяви, че ще се запознае с проекта по изграждане на газопровода „Турски поток“ и има вероятност Атина да се включи в него при изгодни за Гърция условия.
Водят се преговори поне за частично допускане на гръцки стоки до руския пазар, въпреки санкциите на Европа срещу Москва. До дни официално започват санитарни проверки на гръцки ферми, които изнасят месо за Русия, както и на качеството на пресните плодове и зеленчуци.
Според коментарите в Атина, тази активност на Аграрното министрество подсказва,че има споразумение част от гръцките стоки да се върнат на руския пазар много скоро. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.