Гълфстрийм се забавя

Течението Гълфстрийм в Атлантическия океан е намалило интензитета си драстично за последните 50 години, установиха учени. В момента топлите води, които обуславят климата на голяма част от Европа и Северна Америка, са с 15 процента по-малко. Като количество това се равнява на 15 реки с мащаба на Амазонка или 3 милиона кубически метра вода в секунда.

Ефектите от глобалната промяна са очевидни, твърдят учените и свързват значителното забавяне на течението с екстремните температурни аномалии на Стария континент през последното десетилетие.

Риболовът по Източното крайбрежие на Великобритания също страда. Уловът на треска е спаднал. В същото време видове като омара бележат драматичен скок в популацията край Северна Америка.

Причините за забавянето на Гълфстрийм учените търсят най-вече в глобалното затопляне на планетата, информира Нова. Чувствително се засилва топенето на ледовете на Гренландия. Освобождават се огромни обеми вода, която нарушава структурата и нормалните природни процеси в Атлантика.

В момента Гълфстрийм отбелязва най-слабия си интензитет за последните 1600 години. Прогнозите оттук нататък са плашещи, смятат учените.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.