Гръцкият парламент подкрепи проекта на третата спасителна програма

С 222 гласа „за“, 64 „против“ и 11 „въздържали се“ гръцкият парламент одобри новото споразумение, постигнато от правителството в Атина с кредиторите по трети пакет финансова помощ за страната, съобщават гръцките медии.
Предложението беше прието след продължили цяла нощ дебати, само часове преди срещата на финансовите министри от еврозоната, които трябва да дадат „зелена светлина“ на споразумението и отпускането на първите средства от програмата в размер на 85 млрд. евро.
Минути преди решаващото гласуване премиерът Алексис Ципрас призова депутатите да одобрят споразумението с кредиторите, за да гарантират способността на страната да оцелее.
Ципрас определи споразумението като принудителен избор и изтъкна, че до него се е стигнало, тъй като страната е била изправена пред дилемата или меморандум с еврото, или меморандум с драхмата, съобщава БТА.
Ципрас заяви, че финансовият министър Евклидис Цакалотос ще води битка на срещата на Еврогрупата по-късно днес, за да избегне заплахата от мостов заем. Според Ципрас мостовият заем, който се предлага на Гърция вместо спасителната програма, би означавал връщане към безкрайна криза.
Гръцкият премиер ще поиска гласуването на вот на доверие на правителството след 20 август, когато Атина трябва да плати задължение от 3,8 милиарда евро към Европейската централна банка. Съобщението бе направено от правителствен източник, след като коалиционното правителство получи подкрепата на проекта на споразумението за третия спасителен план за Атина. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.