Гръцкият парламент каза „Да“ на реформите

Парламентът в Гърция одобри тази нощ закон, предвиждащ промени в данъчното законодателство и пенсионното осигуряване.
Общо 229 депутати дадоха гласа си „за“ законопроекта за реформите. Три опозиционни партии гласуваха с положителен вот .
Сириза претърпя удар върху единството на партията. 32-ма гласуваха с не и 6-ма с въздържали се. Трима членове на правителството гласуваха с „не“ и председателя на парламента също. Днес премиерът Ципрас се очаква да извърши разширена промяна в кабинета. Все още не е ясно, дали бунтовниците от партията ще бъдат изключени от парламентарната група.
Заседанието на парламента, което продължи до рано тази сутрин, премина в обстановка на конфронтация между представителите от различните партии. Опозиционните партии, които подкрепиха правителството ясно заявиха, че са принудени да дадат положителен вот, само и единствено, за да не бъде изключена Гърция от еврозоната.
По време на дебатите и до рано тази сутрин парламентът беше обсаден от демонстранти, недоволни от тежките реформи и новите данъци. Имаше сблъсъци между анархисти и полиция. Сред демонстрантите бяха и активисти на Сириза, които също протестираха срещу правителството.
Днес се очаква финансовите министри от Еврогрупата да проведет извънредна конференция, за да обсъдят бъдещето финансиране на Гърция. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.