Гости от Италия носят поздравления за разградчани от кметицата на Рим

Гости от Италия носят поздравления за разградчани от кметицата на Рим Вирджиния Раджи. Серджо Якомони –президент на най-голямата група за исторически възстановки в света

„Gruppo Storico Romano“ и двама сенатори ще връчат официално на кмета поздравително писмо до разградчани. Д-р Валентин Василев ще получи документа във вила „Урбана“ в Абритус.

Това ще се случи на 22 юни – втората вечер на историческия фестивал „Античният Абритус“. Серджо Якомони пристига за втори път в Разград. Той бе тук преди три години и тогава в ролята на Нерон получи ключа от портите на Абритус от Деций Траян. Той бе тук и на следващия фестивал неофициално – с децата си.

Деловата програма на „Античният Абритус 2018” /21-21 юни/ е Кръгла маса на тема „Културен туризъм” под егидата на Министерство на туризма и Министерство на културата, съобщи днес Виолета Антонова – главен експерт в дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в Община Разград. Поканени за участие са Николина Ангелкова – министър на туризма, Боил Банов – министър на културата, Даниел Панов – кмет на Обшина Велико Търново и Борислав Йорданов – управител на „Царевград Търнов“. Във форума ще се включат зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, Ивайло Петков – директор на дирекция „Международни дейности и инвестиции, доц. д-р Соня Алексиева – експерт PR и маркетинг на туризма, проф. Станимир Трифонов – филмов продуцент и режисьор ще говори за връзката между киното и туризма, а Галена Радославова – директор на Регионалния исторически музей – Разград, ще представи местното културно-историческо наследство.

Изпратена е покана и до Вежди Рашидов – председател на Парламентарната комисия по култура и медии, да открие „Колелото на живота” – интерактивна художествена изложба на 22 юни в 15:00 часа в ХГ „Проф. Илия Петров“ в Разград, с чийто идеен проект Община Разград спечели логото на Европейската година на културното наследство. Изложбата е дело на Община Разград, Регионалния исторически музей и ХГ „Проф. Илия Петров”. Проектът е пътешествие в света на капанците през съвременния поглед на човека от ХХІ век. Използвани са модерни визуални изразни средства и комуникативни похвати.

Веднага след откриването на изложбата започва работа Кръглата маса.

В тазгодишната програма на Фестивала „Античният Абритус“ на 22 юни от 21.00 часа на сцената в АР „Абритус“ ще бъде представен проектът на „Мистерията на българските гласове” с участието на Лиса Джерард, изпълнителка на саундтрака от филма „Гладиатор|”. Програмата на концерта съдържа произведения от новия албум на Мистерията „БууЧииМиш”. Автор на песните е Петър Дундаков, който ще бъде в Разград и лично ще представи проекта. Дора Христова е диригент на хора. В концерта участват бийтбоксърът Александър Деянов – Скилър, най-добрата гъдуларка в България Христина Белева и изтъкнатият китарист Петър Миланов. При дъждовно време концертът ще се състои в залата на Общински културен център от 20.00 ч.

Традиционното спортно състезание „Забавен пентатлон” с участието на отбори от училищата и спортните клубове на Разград ще се проведе на 21 юни от 9.00 ч. на Арена за гладиаторски битки в Римския военен лагер край Абритус.

Пак на 21 юни е „Празник на музиката” във Франция. С подкрепата на Община Разград сдружение „Приятели на Франция” организират концерт „Да правим музика, на празника на музиката”. То ще се състои на открита сцена пред паметника на Майстор Манол, на 21 юни от 18.00 ч.

Тази година фестивалът „Античният Абритус“ ще премине под знака на Европейската година на културното наследство 2018 и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и ще се проведе на 21 и 22 юни в Разград, допълва информацията Виолета Антонова. Тя подчерта, че Община Разград е част от културния живот на Европейския континент, съпричастна към темата за съхраняване на общоевропейското културно наследство, като приобщава гражданите към неговите ценности и създава нови ресурси за достойното му представяне.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.