Голямото пътуване започва от днес, пикът ще е на 23 и 24 декември

/КРОСС/Очаква се с автобуси от София да тръгнат към родните места над 100 000 души.

Голямото изнасяне от София и пътуване към провинцията започва от днес, 18 декември. Това каза за „24 часа“ Галя Топалова, шеф на „Етап“ и „Груп“, както и на Централната автогара в София.

Немалко от хората са си взели отпуск и тръгват от 18 декември, каза тя. Наблюдава се запълване на местата в автобусите и на 19, 20 , 21 и 22 декември. За тези дати превозвачите засега не напират да увеличат броя на превозните средства.

Всеки ден 250 автобуса тръгват от Централната автогара в столицата. За 22 декември вече са купени билети с 30% повече, отколкото в нормален работен ден.

Пиковите натоварвания започват от 22 декември, като върхът е на 23 и до следобеда на 24 декември.

Прави впечатление, че хората купуват билети и за връщане с дати 2 и 3 януари. Това означава, че сливат Коледа и Нова година. Една от причините е, че от 24 декември до 3 януари децата са във ваканция, поясни Топалова.

Шефът на „Юнион Ивкони“ Ивайло Константинов заяви, че засега няма значително увеличение на пътниците преди 23 и 24 декември. Една от причините е така нареченото споделено пътуване и нелегалните превози. Той даде за пример и сайт, в който има оферти, прикрити като споделено пътуване.

И докато за чужбина 70% от българите пътували „споделено“ от няколко години, то тази тенденция се настанява и в страната, казва Константинов.

Шефът на „Биомет“ Ваньо Алексиев каза, че вече почти няма билети за Коледа и Нова година. Но всяка година по празниците било така.

Топалова смята, че по Коледа с автобуси от всички автогари ще напуснат София над 100 000 души.

В петте дни до 23 и 24 декември от Централната автогара ще отпътуват към 50 000, още по 15 000 ще напуснат столицата в двата пикови дни за пътуване. Тогава ще бъдат пуснати към 300 автобуса на ден. За 23 декември от обяд нататък вече няма билети, фирмите вече пуснаха 15 извънредни автобуса и това ще продължи.

От БДЖ заявиха, че очакват от 23 декември до 3 и 4 януари 10% повече пътници в сравнение с нормален работен ден.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.