Глоби по 2000 лева за двама управители на фирми за аварията на метан станцията край Разград

Днес състав на Разградския районен съд освободи от наказателна отговорност управителя на „Иновативни технологии“ ООД в Търговище Григор Григоров и управителя на „Д и Д Снежана Дамянова“ ЕООД в Разград Тихомир Димитров, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.
Те са били предадени на съд с постановление на наблюдаващия делото прокурор в Районната прокуратура в Разград с предложение за освобождаването им от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Съдът ги призна за виновни за извършване на престъпление по член 136, ал. 1 от НК, освободи ги от наказателна отговорност, като им наложи глоби по 2000 лева за всеки от тях.
На 3 август 2016 г. от базата на „Иновативни технологии“ ООД на служебен автомобил бил натоварен контейнер за пренос на природен газ. Многоелементният газов контейнер бил произведен от фирмата на Григор Григоров с финансиране по програма на министерство. Като купувач на съоръжението се явила фирмата на Тихомир Димитров, който закупил по силата на договор два транспортируеми съда под налягане за превоз на метан. Пак по договор съдовете трябвало да отговарят на европейските стандарти и директиви за този тип съоръжения под налягане. Те обаче не били сертифицирани.
На шофьора на товарния автомобил Тихомир Димитров наредил съоръжението да бъде транспортирано до базата на метан станцията в село Пороище. Там двамата управители решили да започнат пробно запълване с природен газ, въпреки че не са имали одобрение и разрешение да го пуснат в експлоатация, тъй като не е било сертифицирано.
По време на пробното пълнене един от тубусите на съоръжението буквално излетяло като торпедо, преминало през кабината на камиона и я разрушило. С мощна реактивна сила тубусът преминал и през сградата на метан станцията и долепения до нея трафопост, оставяйки пробойни. След прелитане над пътя село Пороище – Разград той се забил в насип с каменно брашно на територията на близката кариера. Тежката производствена авария създала непосредствена опасност за живота и здравето на работещите в обекта, както и на всички, които са се намирали в или в близост до работните помещения и площадки.
Двамата управители не са изпълнили задълженията си да създадат организация, като са нарушили нормативните разпоредби на Закона за безопасни условия на труд и правилата за охрана на труда.
Решението на Разградския районен съд подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Разград.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.