ГЕРБ предлага 10-годишна давност за дълговете на граждани

Още преди да е изработен специален закон, ГЕРБ „подготвя почвата“ за въвеждането на частния фалит. Възлови депутати, сред които председателят на правната комисия Данаил Кирилов, внесоха проект за промяна в Закона за задълженията и договорите, който се предлага въвеждането на абсолютна 10-годишна давност за погасяване на каквито и да е задължения на граждани.
С изтичането на този срок „се погасяват всички необезпечени вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването на давността“, допълва „Сега“. Изключение правят отсрочените и разсрочените задължения. Абсолютната давност няма да важи и за дълговете на едноличните търговци.
Опит за въвеждане на тази давност ГЕРБ направи още в предишното си управление. Двигател на идеята бе сегашният евродепутат Емил Радев. Проектът обаче не мина.
В аргументите към сегашната промяна се казва, че в последните години се наблюдават редица случаи на изпълнителни производства срещу граждани, които продължават повече от десет години. През цялото време на „вечния длъжник“ се начисляват лихви, такси и разноски, които в повечето случаи многократно превишават главницата. Изпълнителните производства могат да продължат до безкрайност, въпреки че длъжникът е загубил голяма част или цялото си имущество и е в обективна невъзможност да се издължи. Съгласно действащото законодателство, при смърт на длъжника изпълнителните действия продължават срещу неговите наследници, пишат в мотивите си вносителите.
Те смятат, че в българското законодателство има добре уредена процедура за обявяване на неплатежоспособност на търговци, но ситуацията е различна при физически лица, които не упражняват търговска дейност. Липсва каквато и да е възможност човек да започне процедура по фалит. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.