ГЕРБ бламира правосъдния министър

16 народни представители от мандатоносителя ГЕРБ, начело с председателя на ПГ Цветан Цветанов, внесоха изненадващо този следобед проект на изменение на Закона за съдебната власт.
Документът е подписан и от председателя на правната комисия Данаил Кирилов, неговата заместничка Десислава Атанасова.
Проектът заедно с мотивите са общо 28 страници и са публикувани на сайта на парламента. Ходът на депутати от ГЕРБ на практика означава пълно бламиране на правосъдния министър Христо Иванов. До момента от най-голямата парламентарна група никога не са обявявали намерения да предлагат собствени промени в ЗСВ. Такива се очакваше да бъдат обявени от министерството на правосъдието, като по думите на Христо Иванов, това трябва да стане след Великден.
От законопроекта на ГЕРБ става ясно, че депутатите нямат намерение да прекратяват предсрочно мандата на настоящия Висш съдебен съвет. Предлага се разделянето на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорско-следователска. От законопроекта става ясно още, че в колегиите ще има равнопоставеност между броя на магистратите и броя на излъчените от Народното събрание членове на ВСС.
ВСС остава постоянно действащ орган, предлагат депутатите от мнозинството. По информация на БГНЕС законопроектът, подготвян от министерството на правосъдието, в сътрудничество на Съюза на съдиите в България, се предвижда съдийската колегия да е непостоянно действаща, а прокурорско-следователската – постоянно действаща.
По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че представителите на държавното обвинение в работната група, подготвяща промените в ЗСВ, са взели решения да не участват повече в заседанията, инициирани от министерството на правосъдието. Изненадващият ход на депутатите от ГЕРБ идва и след публично демонстрираната от Христо Иванов позиция да се противопостави на идеите на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов извънредни промени в ГПК и НПК, позволяващи на прокуратурата да атакува търговски сделки. За момента няма официална позиция на министъра на правосъдието. Подобно действие обаче от страна на депутати от мандатоносителя може да се счете и като сваляне на политическото доверие от ресорния министър.
През ноември 2014 г. правосъдният министър Христо Иванов мотивира участието си във втория кабинет Борисов с провеждането на съдебна реформа по модел, който към днешна дата изглежда отхвърлен дори от мандатоносителя, съобщи БГНЕС. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.