Гепардите са застрашени от изчезване

Гепардите са застрашени от изчезване. Според официално проучване, по света остават малко над 7000 диви представителя на бързия хищник.Авторите на проучването призовават статусът на гепарда да се промени от уязвим на официално застрашен вид. Специалисти обявиха, че главната причина за застрашаването на вида е широкия им регион на ловуване, което често довежда до излизане от защитените зони.

Това оставя гепардите уязвими към човешкия фактор, включително ловуване за спортни трофеи или кожени аксесоари. Трафикът на красивия хищник също представлява проблем.

Над хиляда бебета гепарди са нелегално изнесени от Африка през последните десет години, като цената им на черния пазар възлиза до десет хиляди долара. 85% от тях, обаче, умират още при транспорта.

По време на тазгодишната конференция на Световната организация за защита на дивата природа, множество държави изявиха готовност да се справят с проблема. Една от предприетите стъпки включва по-голям контрол над социалните мрежи, които често биват използвани за реклама на гепарди за продажба.

По последни данни, повече от половината популация от гепарди живее само в един регион на южна Африка, обхващащ шест държави. Гепардите в Азия са почти напълно изчезнали.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.