Георгиева: България да въведе регистър на прозрачността

България да въведе регистър на прозрачността по подобие на Европейската комисия, посъветва заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. Тя посочи, че изпълнителният орган на ЕС е въвел тази година регистър на прозрачността и ако комисар се среща с организация – било неправителствена или от частния сектор, тя трябва да е регистрирана, съобщи Дарик.
„Не е лошо България да го погледне и може би да го направи“, коментира Георгиева.
На фона на скандала у нас със списъците с посетители при банкера Цветан Василев Георгиева даде съвет в България да се върви в посока да имаме етичен кодекс, да имаме прозрачност на тези срещи.
„Това, че някой е влязъл в кабинет на банкер само по себе си нищо не значи. Това, което е важно, е защо е влязъл там и какво са си говорили. Ние в ЕК искаме и изискваме да има написано за какво сме си говорили“, обясни зам.-председателят на ЕК и допълни, че това се прави за всяка среща, за която се преценява, че е необходимо да има това ниво на прозрачност, като допълни, че „най-критично е там, където може да има конфликт на интереси“.
„Ясно е, че можем да напишем три тома за това какво е конфликт на интереси, но ако не сме убедени, че това е важно нещо, да продължаваме да имаме конфликт на интереси. Не е толкова трудно човек да се държи етично, ако има убеждението, че това е важно, когато си на публична работа. Аз съм си избрала да служа на хората. Като съм го избрала, трябва да спазвам етичните правила, които са приложими за хора като мен“, коментира Георгиева.
Тя е категорична, че е много важно България да въведе такъв регистър, защото репутацията на страната ни страда „не от реални конфликти на интереси, а от това усещане, че „абе, сигурно там нещо има, дето не е съвсем наред“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.