Генерал-лейтенант Константин Попов встъпи в длъжност като началник на отбраната

По време на официална церемония в Министерството на отбраната, генерал-лейтенант Константин Попов подписа акта, с който встъпва в длъжност като Началник на отбраната. В присъствието на министъра на отбраната Николай Ненчев, досегашният началник на отбраната вицеадмирал Румен Николов предаде длъжността на генерал-лейтенант Константин Попов, досегашен заместник-началник на отбраната. Със заповед на министъра на отбраната вицеадмирал Румен Николов бе награден с почетен знак на Министерството на отбраната „Св. Георги“-I степен за постигнати високи резултати в служебната дейността и доказан професионализъм.
По време на церемонията, министър Ненчев заяви: „Днес се разделяме с вицеадмирал Румен Николов, но само в качеството му на началник на отбраната. Убеден съм, че нашите срещи и контакти ще продължат и за в бъдеще“. Той изрази признателността на ръководството на министерството към неговата работа до момента. „По време на вашият мандат се ускори военната реформа и бяха приети основополагаши документи за военното строителство на армията и военната стратегия“, посочи още министър Ненчев.
На 26 януари Съветът по отбрана взе решение да бъде стартирана процедура за назначаването на генерал-лейтенант Константин Попов на длъжността „Началник на отбраната. На 27 януари правителството предложи на Президента на Република България да издаде указ за освобождаването от длъжност, а и от военна служба на вицеадмирал Румен Николов, поради навършване на пределна възраст. Предложението е направено на основание чл. 160, ал. 1, т. 8 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, който регламентира пределната възраст за военна служба за офицерите със звание „генерал-лейтенант“ (вицеадмирал) – 59 години. Вицеадмирал Николов навършва пределна възраст на 9 февруари 2016 година.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.