Генералният секретар на НАТО: Целият свят е заплашен от тероризма

„Ислямска държава“ (ИД) е отговорна за терористични нападения по целия свят, трябва да бъдем предпазливи, опасността съществува навсякъде. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в централата на Алианса в Брюксел.

ИД се опитва да се установи в Афганистан. Мисля, че трябва да останем в Афганистан много дълго – колко точно, това ще зависи от събитията на място, добави той. Столтенберг отбеляза, че ИД губи територия в Сирия, а иракските сили за сигурност печелят терен в Ирак. ИД е в отбранителна позиция, обобщи той.

Трябва да стабилизираме държавите, от които произхожда тероризмът, те трябва сами да бъдат способни да противопействат, допълни генералният секретар.

„Вярвам, че новата американска администрация ще остане обвързана с НАТО, получих такива уверения от новоизбрания президент Доналд Тръмп. Той ясно заяви, че САЩ остават с НАТО, защото алиансът е важен за Вашингтон и за Европа, заяви Столтенберг в отговор на въпрос.

„Не виждаме пряка заплаха от Русия за нито една държава от НАТО. Целта ни не е да предизвикаме, а да предотвратим конфликт, защото нападението срещу една държава от пакта ще задейства чл. 5 от договора от Вашингтон“, посочи генералният секретар.
Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.