„Газпром”: „Турски поток” тръгва през декември 2016 г.

„Турски поток“ ще бъде пуснат в експлоатация през декември 2016 г., съобщи ръководителя на руската енергийна компания „Газпром“ Алексей Милер.
„Турски поток“ ще бъде пуснат в експлоатация през декември 2016 година. Постигнато е споразумение между Русия и Турция за въвеждането в експлоатация на газа по газопровода „Турски поток“ през декември 2016 година. Графикът на „Газпром“ по проекта ще се основава на постигнатото споразумение, заявии ръководителя на руската енергийна компания „Газпром“ Алексей Милер след среща с турския министър на енергетиката Танер Йълдъз, съобщава ТАСС.
Милeр и Йълдъз са обсъдили въпроса за доставките на руски газ за Турция и модернизацияна газопровода „Син поток“. По време на срещата било отбелязано, че през първите четири месеца на 2015 г. по „Син поток“ от Русия към Турция са доставени 5,4 млрд. куб. м газ – с 4% повече спрямо същия период на 2014 година.
Преговарящите подчертаха, че през последните десет години потреблението на природен газ в Турция се е увеличило повече от два пъти, а турският пазар се интересува от по-нататъшно увеличение на обемите изнесена енергия от Русия.
Капацитетът на „Син поток“, който тече по дъното на Черно море и осигурява директна доставка на газ за турските потребители, е16 млрд. куб. М газ годишно.
Заместникът на Милер – Александър Медведев, заяви, че четвъртият, последен участък от „Турски поток“ ще бъде построен до 2020 г., съобщи по-рано ТАСС.
„Турски поток“ е алтернатива на проекта „Южен поток“, чието изпълнение Русия прекрати през декември 2014 година. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.