„Газпром” гарантира доставките за клиентите на „Овергаз”, но през „Булгаргаз”

В съответствие с клаузите на договора между „Овергаз Инк.“ и „Газпром Експорт“, в предвидения срок са изпратени: годишна програма и заявка за необходимите количества природен газ (по тримесечия). Открита е банкова гаранция в съответствие със заявените за доставка количества, заявява пресцентърът на „Овергаз“ в коментар на информацията, изнесена на пресконференции на изпълнителните директори на държавните енергийни дружества.
Всеки ден до Балканския диспечерски център се изпраща заявка за предстоящите три дни. Тази заявка е резултат на създадена практика, но не е предвидена в договора и не представлява договорно задължение. Затова „Овергаз Инк.“ не приема за официален изпратения от Центъра отговор с посочени нули за 1 януари 2016.
След получаването на този отговор от Балканския диспечерски център на 29 декември 2015 г. „Овергаз Инк.“ незабавно изпрати писмо (факс) до генералния директор на „Газпром Експорт“ с искане за потвърждение на заявените за доставка количества природен газ.
За да избегне каквито и да са рискове за клиентите, без да дочака отговора на „Газпром Експорт“, ръководството на„Овергаз Инк“ се свърза с представител на „Булгаргаз“, като го запозна с възникналата неочаквана ситуация и заяви, че ще се възползва от услугите му като обществен доставчик.
Фигурата на обществения доставчик съществува в Закона за енергетиката точно поради хипотезата за възникване на подобни ситуации. Това лицензионно задължение на „Булгаргаз“ не предполага предварително известяване, тъй като газът в тръбите на „Булгартрансгаз“ е повече от достатъчно. Известяването има за цел да предупреди всички участници по веригата, че заявителят от определен момент ще започне да консумира газ, който се явява собственост на обществения доставчик.
На 31 декември 2015 година след 17 ч., докато вървеше пресконференцията на министър-председателя и шефовете на държавните енергийни дружества, „Овергаз Инк.“ получи отговор на писменото си запитване, с който служител на „Газпром Експорт“ информира, че заявката не може да бъде изпълнена.
С това писмо „Овергаз Инк.“ бе информирана, че „Газпром Експорт“ е предприел действия за осигуряване на необходимите за нашите клиенти количества природен газ, но през „Булгаргаз“.
„Овергаз Инк.“ няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт“. Още повече – нито една банка в цялата история на компанията не й е отказвала кредит, което е независима оценка за кредибилитета на дружеството, подчертава пресцентърът по повод изявленията на изпълнителните директори на БЕХ и „Булгартрансгаз“ за очаквана коректност в плащанията.
На извънредния брифинг на 31 декември премиерът Бойко Борисов и шефът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен обявиха, че държавната компания „Булгаргаз“ и частната „Овергаз“ са подписали договор, който гарантира снабдяването с природен газ на клиентите на „Овергаз“.
Три съвещания по енергийни въпроси се проведоха в празничните дни при премиера Бойко Борисов в сградата на Министерския съвет, след като в държавното дружество „Булгартрансгаз“ беше получено копие от кореспонденцията между частната „Овергаз“ и руския газов доставчик „Газпром Експорт“.
Според документа, представен пред медиите от Жаклен Коен на 30 декември, Русия е обявила, че няма да доставя на „Овергаз“ количествата по търговския им договор заради просрочени задължения. В самия „Овергаз“ твърдяха, че не са получавали такова предупреждение и нямат дългове. Последва съобщение на руското външно министерство, което увери, че „няма да остави България без синьо гориво“ и е готово да увеличи доставките към държавната „Булгаргаз“, но в същото време се споменаваше и за търговски въпроси с „Овергаз“, които предстояло да бъдат уредени. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.