В четири села в Лудогорието няма да се гласува на местните избори

Само в четири населени места на Разградска област няма да се гласува на местните избори.
Това са селата Островче и Черковна в Разградска община, Конево в Исперихска и Кара Михал в Самуилска община. Там населението е под 100 души и затова вместо пряк избор на кметове, ще бъдат назначени кметски наместници. Местни избори ще се проведат в 92 населени места на областта.
Това стана ясно на днешната среща с членове на ЦИК, която премина под мотото „По-близко до избирателите”. Целта на инициативата е разясняване на важни моменти, свързани с упражняването на правото на глас в предстоящите избори.
Румяна Сидерова и Румен Цачев от ЦИК анализираха основните моменти, при които най-често се допускат грешки от избирателите. Сидерова сподели, че в община Сърница, където се е гласувало по новия Изборен кодекс, при вота за кмет общо недействителните бюлетини са общо 488, а действителните са 2690. За общински съветници броят на действителните гласове е бил 2686 , а на недействителните – 486. Масовото объркване на избирателите е дошло от преференциалния вот – повечето са отбелязали вота си само в кръгчето, където е номерът на съответния кандидат в листата и не са отбелязвали квадратчето, където е името на партията.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.